Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να την αναπτύξει;

sinaisthimatiki-noimosini-xamogela

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να την αναπτύξει;

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος όλο και περισσότερο για τον όρο ‘’συναισθηματική νοημοσύνη’’. Όμως όταν αναφερόμαστε σε αυτήν, τι στα αλήθεια εννοούμε;

 

Αυτό, λοιπόν, που ονομάζουμε συναισθηματική νοημοσύνη καλύπτει τις εξής πέντε βασικές πτυχές της προσωπικότητας ενός παιδιού:

  • Αυτογνωσία. Η έννοια της αυτογνωσίας περιλαμβάνει την ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει, να εκφράζει και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Επίσης, σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση του παιδιού, δηλαδή το να γνωρίζει και να πιστεύει στις δυνατότητές του. Όταν το παιδί συνειδητοποιεί την αξία του και τα προτερήμματά του, τότε του είναι πιο εύκολο να δεχτεί και τις τυχόν αδυναμίες του.
  • Αυτορύθμιση. Δηλαδή, το να είναι ικανό το παιδί να διαχειριστεί τις παρορμήσεις του.
  • Κινητοποίηση. Η επιμονή και η προσήλωση του παιδιού στους στόχους που θέτει παρά τις όποιες δυσκολίες.
  • Κοινωνικές δεξιότητες. Λέμε ότι ένα παιδί έχει κατακτήσει τις κοινωνικές δεξιότητες όταν είναι ικανό να συνάψει φιλίες και να αλληλεπιδράσει αρμονικά και συνεργατικά με τα άλλα παιδιά.
  • Ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση έχει να κάνει με την ικανότητα του παιδιού να κατανοεί τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

Ο ρόλος του γονέα

Ο ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι καθοριστικός από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους. Το παιχνίδι γονέα και παιδιού είναι πολύ σημαντικό, καθώς μέσα από αυτό οι γονείς μεταδίδουν στο παιδί βασικές αλήθειες που αφορούν το ίδιο, τους άλλους και τον κόσμο. Πρέπει να συζητούν συνέχεια για όλα τα καινούρια πράγματα που τους κινούν την περιέργεια, να τους δείχνουν ενδιαφέρον και να τα επιβραβεύουν,όχι μόνο όταν τα καταφέρνουν, αλλά και όταν προσπαθούν. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τα ενθαρρύνουν να εκφράζουν αυτά που νιώθουν. Π.χ. ‘’Είσαι θυμωμένος γιατί η φίλη σου ήθελε να κάτσει σήμερα με άλλο παιδί.’’

Συγχρόνως, μπορούν να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση του παιδιού με το να τους προτείνουν να μπουν στη θέση του άλλου. π.χ. "Κι εσύ προχθές ήθελες να κάτσεις με έναν άλλο φίλο σου. Έπρεπε και η φίλη σου να θυμώσει που προτίμησες κάποιον άλλο μια φορά;’’

 

sinaisthimatiki-noimosini-21-xamogela

Όταν το παιδί είναι συναισθηματικά φορτισμένο και αδυνατεί να ελέγξει τον εαυτό του, οι γονείς μπορούν να του υποδείξουν πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με λειτουργικό τρόπο. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ήρεμοι, να ακούν πώς νιώθει το παιδί, αλλά και να ξεκαθαρίζουν ποια συμπεριφορά είναι επιτρεπτή και ποια όχι.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι καθοριστικός παράγοντας για να έχουν τα παιδιά μια ισορροπημένη ζωή κατά την οποία θα τα πηγαίνουν καλά και με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους. Ας τα βοηθήσουμε λοιπόν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που ούτε τα ίδια δεν ξέρουν ότι έχουν!

 

 
 

Goleman D. (2011). ‘’Η συναισθηματική νοημοσύνη’’.εκδ.Πεδίο
Gottman J. (2011). ‘’Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών’’.εκδ.Πεδίο
 
Βάσια Λιανού, Μ.Α.
Ειδική Παιδαγωγός
University of Leeds